Hozzáállás kérdése

Coachosan, kócosan - www.attitudcoaching.hu

10 tipp a hatékony társkereséshez

2017. április 07. 12:52 - Cene Judit

Ha valakivel magánemberként vagy coachként párkeresési megtorpanásokról beszélgetünk, végső soron mindig eljutunk az egyik legfontosabb kérdésig: Mi az, amit már most megtehetsz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb társat? Az alábbiakban 10 olyan lépést gyűjtöttem össze, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy búcsút mondj a szingli üzemmódnak és szerelmesen sziporkázz szerdánként is.

  1. Annak felismerése, hogy nem szeretnél tovább szingli lenni

 Ez magától értetődőnek tűnik, de mégsem az. Sok esetben –akár nem tudatos szinten – külső társadalmi nyomásnak szeretnénk megfelelni. Tedd a szívedre a kezed: ha nem nyaggatnának a szüleid, távoli rokonok, ha nem kéne fűnek-fának magyarázkodni azzal kapcsolatban, hogy miért vagy egyedül, mikor lesz már legényed, akarsz-e gyereket, akkor is zavarna, hogy épp társ nélkül éled mindennapjaidat? Lehet, hogy nem, mert most jó egyedül. Ezt is érdemes tudatosítani, számtalan stresszhelyzettől, félrecsúszott randiktól, önmarcangolástól kímélheted meg magad.

  1. Felvállalni saját magad előtt, hogy párt keresel

Nem csak azt, hogy szeretnél, hanem azt, hogy keresel. Nem azért, mert ronda vagy, egyszerű, mint a barlangrajz, vagy egy csiszolatlan gyémánt, akit szerencsétlenségére, még senki nem fedezett fel, ezért neked kell kínálgatnod magad. Dehogy! Minden a lehető legnagyobb rendben veled, csak épp most érkezett el az idő, hogy tudatosan is kezedbe vedd az irányítást, mert például most zártál le igazán magadban egy előző kapcsolatot, családi traumát, most lett eleged a himi-humi fiúkákból, az éjszakai pillangó üzemmódból, most vagy rá készen, mert most igazán jól esik a tükörbe nézni. Most jött el az idő, hogy lépj egyet, hogy új fejezetet nyiss az életedben.

  1. Felvállalni az ismerőseid előtt, hogy párt keresel

Ha tisztán, önsajnálattól mentesen sugárzod és kommunikálod a környezeted felé, hogy szeretnéd megosztani az életed valakivel, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a kínálat találkozik a kereslettel, és ez egyáltalán nem ciki. Gondold csak el: megszűnt a munkahelyed (mindegy miért, hogy te léptél, vagy téged menesztettek) és ott állsz munka nélkül. Fél éves utazgatás Ázsiában, chartity oroszlán mentés Afrikában, hurrá, de bárhogy is van, nagy a valószínűsége annak, hogy előbb vagy utóbb új munkahely után kell nézned. Ha ismerőkkel beszélgetsz, gyanítom, nem restelled nekik elmondani, hogy épp keresésben vagy, interjúkra jársz. Nem kamuzol, hogy még mindig ott dolgozol, nem mondod, hogy nem keresel, jó így munkanélküliként.  A környezeted valószínű attól sem tart majd számító lesajnálnivalónak, ha esetleg megkéred őket, hogy jussál eszükbe, ha hallanak valami neked való pozícióról. Miért lenne ez másként a párkeresés esetében?

  1. Helyet csinálni neki az életedben

Erről a korábbi bejegyzésemben írtam, így most csak röviden. Ha munka mellett hétvégente épp egy új diplomát vagy MBA képzést csinálsz, esténként fullos a naptárad jóga, pilates, órákkal, varró szakkörrel, főzőtanfolyammal, mondd, hol fér el ő mindebben? Szerinted ki az a pasi, aki azt szeretné, hogy egy fél órás ebéd legyen két meeting között? Értem persze, hogy pörgős és sok baráttal rendelkező nő vagy, de gondold végig kérlek, hol lenne neki ebben helye. Ha a nyugalmat, harmóniát, állandóságot, az otthonteremtésre való készséget sugárzod magadból, nagyobb a valószínűsége, hogy erre vágyó férfiakat is vonzol be az életedbe. És nem, ettől nem leszel unalmas, és az a pasi sem az, aki erre vágyik.

  1. Nem viszonyra, liezonra, futó kapcsolatra vágyni- és mindezt merni elmondani, már az ismerkedés kezdeti szakaszában

Szóval, ez itt egy sarkalatos pont. Saját példámból tudom, hogy a húszas éveimben hányszor próbáltam megjátszani bejövős pasik előtt, hogy „á, ugyan már, nem akarok semmi komolyat, nehogy megriasszam szegényt”. Nos, hát nagyjából ehhez mérten is alakultak a kapcsolataim. Itt most nyilván nem arra gondolok, hogy ha a bárpultnál megkérdezi a fickó, hogy mit kérsz inni, akkor a válaszod „Igen, kettőt. Egy fiút, Zétényt, és egy lányt, Amarillát, mindezt törvényes kereteken belül” legyen. Mindemellett, harminc felett főleg nem kínos arra vágyni, hogy feleség és anya legyél és az sem, ha ezt ki mered mondani. Miért játszanád meg magad? Most őszintén: ha egy 35 éves pasi közeli tervei között nem szerepel a megállapodás, nem akar komoly kapcsolatot, akkor mégis mire mész vele? Mire mentek együtt? Ja, hogy majd miattad megváltozik, te bebizonyítod, értem. A legtöbb esetben ez nem így van. Tapasztalataim szerint a legtöbb férfi pontosan meg tudja mondani, mikor szeretne lenyugodni kicsit, és azt is, ha még célja, hogy egy héten háromszor offolja magát a Gozsdu udvarban.

  1. Annak elfogadása, hogy nem fog kopogtatni az ajtón

Természetesen minden nő álma egy filmbéli jelenet, ahogy az álompasi kutyája „love at first sight” jeleként bokát nyaldosva ráugrik a parkban, amit a szemrevaló gazdi elnézéskérés jegyében azonnali kávémeghívással igyekszik rendbe hozni. Hasonló a közértben, amikor egyszerre nyúltok a dobozos tejért, aminek következtében hetekkel később élete dobozaival áll a küszöbödön, vagy amikor a barátnőd áthív szerda este magához és kiderül, hogy a szomszéd szobában alszik az eddig rejtegetett, Ausztráliában szörföt oktató másod unokatestvére, aki épp tegnap költözött vissza Budapestre. Szóval igen, lehet ilyen is, de erre alapozni, kábé olyan – a munkakeresés párhuzamával élve – mintha körmöt lakkozva otthon egész nap csupán azt várnád, hogy fejvadászok keressenek a legmenőbb ajánlatokkal.

  1. Olyan helyekre járni, és olyan programokat szervezni, ahol a „célcsoport” megfordul

Régen volt egy barátnőm, (szingli, mint én is akkor), akinek a mániája volt, hogy péntek esténként menjek fel hozzá dumálgatni, borozgatni. Amikor szóvá tettem, hogy hétfőtől csütörtökig állok rendelkezésére csajos traccspartira lakáson, de a péntek estémet lehet, hogy nagyobb izgalmi faktorban képzelem el, vérig sértődött. Rácsodálkozom, amikor pasizós kimozdulás gyanánt látok csajokat ciki-cuki csajos vintage limonádézós koktélozós bárokban, ahol összesen legalább és maximum két férfi ül egy asztalnál, de ők is inkább egymást szeretik. Tetszik vagy nem, sokkal több pasi jár sörözni, mint koktélozni, többen mennek el koncertekre, mint dress code-os partykra, többen járnak (egyedül) sport klubokba, futó versenyekre, mint színházba vagy Bagdy Emőke előadásaira. Azaz: a szabadidőd egy részét érdemes tudatosan tervezni és fontolóra venni, hogy az általad áhított férfi vajon mit csinálhat épp.

  1. Netes társkeresés ≠ciki!

Harminc felett nem biztos, hogy az egész heti strapa után lefáradt pasiként vagy nőként a péntek estédet valami hangos szórakozóhelyen szeretnéd tölteni. Lehet, hogy sose voltál ilyen, mindig többre értékelted a csendesebb baráti találkozókat, vacsorákat, de az is lehet, mostanában punnyadtál be, nem bírod már úgy, mint rég. Ha a munkahely-közért-otthon kombináció túl sok lehetőséget nem rejt magában, és a barátnőid pasijainak néhány egyedülálló barátját is ismered már, jól jöhet a virtuális tér. Rengetegen vannak így ezzel, szerintem kifejezetten üdítő gondolat, hogy a leendőbeli pasid sem épp a Morrisons 2-ben kajtat huszonhárom évesek után. Az sem ciki, ha te írsz rá/jelölsz be valakit, és kérlek, ne mondd azt, hogy „Jó, de az utcán sem szólítanék le férfit.” Ez egy másik tér, mások a szabályai is.

  1. Ne a tökéletest keresd, hanem az elég jót

Nem biztos, hogy ugyanazt a zenét szereti majd, mint te. Lehet, ő szívesebben tölt időt otthon, lehet, lesz valami hülye hobbija, sőt az is lehet, hogy első blikkre a fél ruhatárát is lecserélnéd. Ettől még lehet tökjó fej, okos, vicces, megbízható, bármi…Megváltoztatni nem kell és nem is lehet senkit, de biztosan lesznek dolgok, amikre hatással lehetsz és fordítva. Lesznek olyanok is, amiben neked kell kompromisszumot kötnöd, ezeket is érdemes előre átgondolni. Mi az, amihez feltétlenül ragaszkodsz? Mi az, amiben ki tudjátok egészíteni egymást?

  1. Bízz a magadban!

Bármennyire elcsépelt is ez, de így van. Abban bízz, hogy mivel jó célokért küzdesz, tiszta szívből szeretnéd, és képes vagy alkalmazkodni és tenni érte, előbb-utóbb jönni fog. Az hogy épp egyedülálló vagy, egy állapot. Hozd ki belőle a legjobbat!

www.attitudcoaching.hu

16939516_1104455643016834_599752197291988403_n.jpg

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaallaskerdese.blog.hu/api/trackback/id/tr9112407941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2017.04.08. 10:27:22

Ha pasiként adhatok két tanácsot...
1-igen a pasi dolga a kezdeményezés. A valóságban viszont ez csak kifogás. Ha azt várod, hogy a pasi kezdeményezzen, akkor megkapod az összes öntelt faszkalapot, de mást nem. Ha tetszik valaki, nyugodtan szólísd meg. Egy férfi sem sértődik meg érte. De lehet, hogy Ő sosem merné megtenni. Mert a rendes pasik általában alul értékelik magukat. A nők, meg kivétel nélkül sokkal szebbek, mint amilyennek gondolják magukat.
2-Fizesd ki, amit eszel, iszol! Rohadt fontos! Ezzel kerülsz ki ugyanis a "kurva" kategóriából. Olyan kevesen vannak ezen kívül, hogy hihetetlen nagy kincs leszel. Csodálni, és tisztelni fognak.

fidesz maszop dk egykutya 2017.04.08. 10:27:31

11. Ha nem modell férfi vagy felejtsd el a netes társkeresést, mert időpazarlás, és lehúz.

Cene Judit 2017.04.08. 10:32:28

@pefe: köszi Pefe. Tök jó férfi véleményt is olvasni, köszönöm, hogy megosztottad.

Cene Judit 2017.04.08. 10:38:12

@fidesz maszop dk egykutya: szerintem ez nem így van,illetve ha igen, akkor ez a csajokkal is pont így működik :) nyilván ez teljesen szubjektív vélemény, de mindig jobban preferáltam a természetes fotókat, mint a koktélozós beach bodyt villogtatósokat, biztosan vagyunk még így ezzel páran. Szerintem a kínálat-kereslet itt is megtalálja egymást. ;)

Kommentátor- 2017.04.08. 10:38:21

11. Olvasd el Lori Gottlieb könyvét! :)

Fenek Elek 2017.04.09. 09:53:05

talán nem csak a milliomos/örökös buzifiúk közül kéne válogatni (akiket sosem kaptok meg), hanem beérhetnétek a saját szinteteken levő férfival is. jah, annak sincs saját lakása meg kocsija. hoppá. lehet jobban nevelné a gyermekedet, mint valami milliomos dilettáns...

inkább vegyétek ki a kezeteket a biliből :)))

fidesz maszop dk egykutya 2017.04.09. 09:53:28

@Cene Judit: nem, nem pont úgy. A nők a társkeresőkön erősen válogathatnak, mivel sokkal kevesebben vannak, és amúgy is a nőkre sokkal nagyobb az igény.
Átlag férfiként, mivel a nők a sok "jópasi" közül választanak (akik fogják, dugják, dobják őket, de ez egy más téma), nem sok jóra lehet számítani, ráadásul fizetni is kell, hiszen nő nem fog kezdeményezni, és ahhoz hogy üzenni lehessen már mindenhol fizetni kell.
Mivel a férfiakon kasználnak a társkeresők üzemeltetői, ezért a kamu női profilokból van sok amiket animátorok, vagy botok működtetnek. Na meg az ego tuning miatti regisztráció is a nőkre jellemző.

cardiobascuralis 2017.04.09. 09:54:15

@pefe:
Az 1. pontoddal egyetértek.
Vannak olyan csaj ismerőseim, akik panaszkodnak, hogy szórakozóhelyeken szemeznek férfiakkal, de azok nem mennek oda hozzájuk, miért ilyen bunkók? Mire mondtam nekik, nem okvetlenül azok, esetleg csak nem gondolják úgy korábbi tapasztalataik alapján, hogy nem hajtanád el őket, kosárból meg már van nekik elég. Talán akkor menj oda te.
Jó, de mivel? - kérdezik ők.
Alapból a két pici lábaddal.
A szöveg meg tök mindegy. Esetleg a szia, gyakran szoktál ide járni/szereted a magyar nótát/megiszunk együtt egy sört/van kedved beszélgetni? - bármelyik megteszi, ha jobb ötlet nincs. A férfiak többsége nem fogja visszautasítani, legalábbis ha nem foglalt.
(Fordítva az nem működik, ha férfiként odamész egy csajhoz és megszólítod, de nem nézel ki minimum úgy, mint George Clooney 25 évesen az akkori hülye frizurája helyett a mai szabásúval, akkor azért 5%-nál nagyobb esélyed nincs. Akkor sem, ha agyban köröket versz Einsteinre - nincs esély, hogy ez utóbbi kiderüljön. A "számomra a belső értékek fontosak" csak üres duma, kb. mint a világbéke.)

fúróferó 2017.04.09. 09:55:01

@Cene Judit: Nőként jól látod ,hogy nem minden a modell alkat.3-4 hónapja egy elkeseredett hangulatomban regisztráltam egy társkereső oldalra.Fotó ,profil ahogy kell.Néhány nap múlva egy gyönyörű,intelligens és okos nő rám talált és kiválasztott.Pedig talán találhatott volna "modell" alkatú férfit is.Kérdeztem is miért pont én? A történetünk annyira romantikus és szép,hogy legszívesebben leírnám a történetünket okulásul akár a túl válogatós nők,akár az önbizalomhiányos férfiak számára. 350 km-re lakunk egymástól,Az első virtuális jelentkezés után 12 nappal egy csokor virággal megjelentem a hölgy ajtajában.
Innen jelentem:azóta már több találkozónk is volt és tombol a szerelem közöttünk ,soha nem hittem volna,hogy ez velem előfordulhat,kiválasztott lettem.
Elgondolkodtatónak közlöm az olvasóval:69 éves ,164 cm,72 kg kicsit őszes hajjal élek.A nálam fiatalabb,kigyúrtabb,szőkébb de magára maradt uraknak üzenem,van élet és szerelem 30-on túl is.

erkölcsi hulla 2017.04.09. 09:55:06

Melyik társkeresőt tudnád ajánlani, amelyik normálisabb ?
Poénból elkezdtem nézegetni, de aztán több értelmét láttam bármi másnak.

Cene Judit 2017.04.09. 09:58:21

@Fenek Elek: sztem nem mindenki "milliomos buzi fiúra" hajt. A legtöbb nő (legalábbis az én környezetemben) csupán annyit vár el, amit ő is nyújtani tud. köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Cene Judit 2017.04.09. 09:59:18

@fúróferó: jó ezt olvasni, köszönöm, hogy leírtad! Sok boldogságot, szerelmes perceket nektek! :)

Cene Judit 2017.04.09. 10:00:43

@erkölcsi hulla: jó kérdés, mivel jómagam tartós kapcsolatban/házasságban élek, nem ismerem már annyira a piacot, mint rég. Amiket hallottam: elittárs, randivonal, badoo, tinder..

Haloperidol 2017.04.27. 14:54:34

Én pont most 5 évvel ezelőtt kb 7-8 hónap társkeresés után ismertem meg a feleségemet a randivonalon

(kérdezte itt valaki, hogy melyik társkereső jött be, nekem az, legalábbis 5 éve biztosan. Szerintem a randivonal nem annyira profilkép-centrikus mint más társkeresők, ahol főleg huzogatni lehet az embereket és a csajok nagy részéről összesen egy mellbedobós duckface van fent, egyéb szöveg nélkül.)

Haloperidol 2017.04.27. 14:55:16

Én pont most 5 évvel ezelőtt kb 7-8 hónap társkeresés után ismertem meg a feleségemet a randivonalon

(kérdezte itt valaki, hogy melyik társkereső jött be, nekem az, legalábbis 5 éve biztosan. Szerintem a randivonal nem annyira profilkép-centrikus mint más társkeresők, ahol főleg huzogatni lehet az embereket és a csajok nagy részéről összesen egy mellbedobós duckface van fent, egyéb szöveg nélkül.)

Nekem legalább 10-12 randim volt, egyből lett egy pár hónapig tartó kapcsolat, de annak nem lett jó vége. Már pár hete nem is néztem föl, amikor a kaptam egy emailt, hogy a (leendő) feleségem bejelölt, hogy tetszek neki.

Külföldön laktunk, egymástól kb 700km-re, de egyből megvolt a közös hang, az tetszett elsősorban, hogy megfelelő hosszúságú és minőségű válaszokat küldött az én leveleimre, azaz amikor én 5 mondatot írtam, akkor ő is annyit, amikor 2 oldalt írtam neki, akkor ő is hasonló terjedelemben, viccesen és értelmesen válaszolt. Nemsokára skype, utána többórás autóút után randi, ami nagyon jól sikerült, rá 1 évvel már házasodtunk.

Kiderült, hogy egyáltalán nem tetszett neki a profilképem, de mindig feldobott neki az algoritmus az ajánlott partnerek közé, szóval egyszer csak rákattintott, és amit a bemutatkozásomban írtam, az viszont egyből megfogta. Úgyhogy bejelölt, adott egy esélyt. a többi történelem.

Cene Judit 2017.04.27. 15:02:45

@Haloperidol: jó ilyen sztorikat olvasni, köszönöm, hogy megosztottad! :) én is úgy gondolom, hogy online ismerkedni pont annyira sanszos mint mondjuk egy bárban. És persze, benne van, hogy az illető élőben nem tetszik, egy bárban pedig egyéb más "veszélyhelyzetek" állnak fent. Például az, hogy nem akar ismerkedni az illető, vagy nem komoly szándékkal, vagy nem vállalja az igazi szándékait vagy túl sok volt a vodkaszóda vagy a pálinka. :)

Fenek Elek 2017.05.17. 21:22:34

köszönöm a lehetőséget, pedig ezt tapasztalom sajnos. "éljen" a tinder...
egyébként szerintem a tinderen vannak a legtöbben, én is csak ott vagyok, mert nem fogok fizetni azért, hogy cset botokkal beszélgessek. :)

@erkölcsi hulla: badoo, twoo szintén tele van kamu profilokkal :S

cardiobascuralis 2017.05.17. 21:22:45

@fúróferó:
Hát Bélám, ehhez meg kéne adnod a nő paramétereit is, aki lehet, hogy 80 éves, 80 kilós és 160 centis, és leharcolt, mint a II. világháború, aki már az utolsó szalmaszálakba kapaszkodott.

fidesz maszop dk egykutya 2017.05.17. 21:22:54

@Cene Judit: elittárs a legalja, a legpofátlanabb lehúzós cég, a legtöbb kamuprofillal. Általában úgy van, hogy egy oldal minél fizetősebb, annál nagyobb érdeke az üzemeltetőknek a kamuprofil, és az elhagyott profilok nem törlése, és az ez ego tuningolók megtűrése.
süti beállítások módosítása