Hozzáállás kérdése

Coachosan, kócosan - www.attitudcoaching.hu

9 arra utaló jel, hogy gond van az önértékeléseddel

2017. május 16. 15:23 - Cene Judit

Alapvetésként szögezzük le, hogy a rövid ideig tartó kisebbségi érzések természetesek, életünk velejárói. A kisebbségi komplexus nem válogat, és nehogy azt gondold, hogy azért mert a lentiekből bármennyi is igaz rád, eleve „veszett fejsze nyele”.  Az átmeneti önbizalomhiány még a sikeres embereket is meggyötörheti. A gond akkor van, ha az önbecsülés hiánya tartós alaphangulattá válik az életünkben. Amikor elnyomjuk ezeket az érzéseket, vagy pótcselekvésekkel kompenzáljuk őket. Anyaként vallom, hogy a legfontosabb, amit a gyermekemnek adhatok – a szereteten kívül – az egészséges önértékelés. Ennek miértjére és hogyanjára most nem térnék ki részletesen, mert az egy új cikk témája lehetne, ahogy a kisebbrendűségi érzés is túl komplex probléma ahhoz, hogy pár sorban kellő mélységben írjak róla. Egy dolog azonban biztos: a megmagyarázhatatlan kisebbségi érzések a gyerekkorban gyökerezhetnek. Csüggedésre azonban semmi ok, sőt szüleinket sem érdemes életünk végéig vádolni saját kisebbrendűségi érzésük kompenzációs mechanizmusaiért, mert van egy jó hír is: az önértékelés hiánya nem egy legyőzhetetlen állapot. Ha valaki felismeri, elfogadja, majd tudatosan kezd ellene tenni, akkor nagyon is levetkőzheti önsorsrontó gondolatait.

  1. Egyfolytában azért küzdesz, hogy mások elismerjenek

Természetesen mindenki szereti az elismerő szavakat. Ha viszont úgy érzed, hogy csak akkor lesz jó a napod, ha lájkvadászás céljából kétnaponta posztolsz képet magadról, ahogy pasiként valami menő verdában pózolsz órát villantva napszemüvegben, vagy pucsítasz nőként full sminkben csücsörítve, akkor egész biztos, hogy valami nem oké. Alapvetően nonstop magadat fotózni sem annyira oké. Folyton mások tükrében nézni magad, túlzott mértékben vágyni megerősítésre a külsőddel, személyiségeddel kapcsolatban azért is veszélyes, mert sosem lesz elég a dicséretből. Tök mindegy, mennyit kapsz belőle, amíg belül nem vagy biztos az értékeidben, kielégítetlen marad az igényed.

  1. Bizalmatlan vagy úgy nagyjából mindenkivel

Ha saját magaddal nem vagy rendben, akkor a környezeteddel sem fogsz jól kijönni. Ennek jelei: alapvető bizalmatlanság, inkább a rossz feltételezése mások szándékaival viselkedésével kapcsolatban, ellenséget látsz a legtöbb emberben, gyanakszol, akkor is, ha nem kéne. Ennek következménye, hogy szúrós leszel, támadsz, még ha reális okod nincs is rá.

  1. Másokhoz viszonyítod önmagad

Ez az az állapot, amikor túl sokat foglalkozol másokkal és azt nézed, mi az, ami nekik van, neked pedig nincs. Kísérheti pöffeszkedés és irigység is. Kivetülése, hogy állandóan bizonyítani akarsz, túlhajtod magad, mert úgy érzed jelentéktelen vagy, elismerést szeretnél, bármi áron. Ilyenkor érdemes megállni, és latba vetni, mi az, amid van. Sokkal több, mint gondolnád.

  1. Ritkán dícsérsz

 Ha úgy érzed, hogy nem kenyered a dicséret, ritkán vagy sose mondod nőtársaidnak, a „csinos ez a ruha”, „hú, de jól nézel ki” mondatokat, még akkor is, ha láthatóan a pont annyira vannak kirittyentve, mint szaros Pista Jézus neve napján, akkor is sejthető, hogy a rendszer a te hibádban van. Az önbizalomhiányos emberek fukarkodnak mások hátbaveregetésével, mert félnek attól, hogy mások felértékelése együtt jár az ő leértékelődésükkel. Ugyanez a helyzet, amikor párkapcsolatban az egyik fél sosem dicséri a másikat, a hibáit azonban szereti kiemelni.

  1. Kerülöd a kockázatot, félsz a kudarctól

 Jobb a stabil, ami tuti, bármi, ami nem kipróbált vagy erőfeszítésbe kerül, inkább nem is kell, mert „ha minden ugyanígy marad, abból baj nem lehet” – gondolod. Azon túl, hogy ez a fajta középszerűség teljesen megöli a kreativitást, elkerülnek a sikerek is, amelyek örömet és önbizalmat adnak, ezért ördögi körbe kerülsz.

  1. Életed a versengés

 Mindig kell valami, amiben bizonyíthatod, hogy jobb vagy. Néha magad sem tudod, miért vezérel az, hogy lenyomd a beszédpartnered, miért akarsz például vékonyabb, csinosabb, látványosan sikeresebb lenni a barátnőidtől, de az ad kielégülést, ha ez megtörténik. Ezzel a baj leginkább az, hogy az ilyen típusú embereket egy idő után kerüli a környezetük is, fárasztó mindig hatalmi csatákat vívni. Te pedig csak állsz ott és nem érted, amitől újfent nem érzed jobban magad.

  1. A monogámia ismeretlen fogalom számodra

 Biztos mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akinek igazából tökmindegy mennyire jóképű a pasija, vagy csinos az aktuális barátnője, mindig kell mellette egy „jobb”, újabb, izgalmasabb. Vagy szakítás történik a régivel, vagy amellett (és az új helyett) lesz egy még újabb, a lényeg, hogy sosem elég. Ez –véleményem szerint- az egyik leggonoszabb megjelenése a kisebbségi komplexusnak, mert „ártatlan”, normális önbecsüléssel rendelkező emberekben lehet így kárt tenni, hosszú időre. Ilyenkor van az, amikor a megcsalt fél nem érti a helyzetet, mert azt hitte, minden rendben a párkapcsolattal: jó volt együtt lenni, közösek voltak a célok, jó volt a szex, és mégis. Nehéz megérteni, hogy a hiba sokszor nem saját magában keresendő, nem ő volt kevés. A megcsaló az, aki nem hiszi el magáról, hogy bárkinek is elég lehet, ezért folyton bizonyítania kell.

  1. A féltékenységet ellenben jól ismered

Patológiás féltékenység során nem kell hozzá konkrét kiváltó helyzet, sokszor alaptalanul vádolod a párod hűtlenséggel. Elképzeled, mit csinálhat épp, minden körülményt, késést, később megválaszolt üzenetet ennek tulajdonítasz. A végletekig viszed a helyzeted, ami a kapcsolat szétrombolásához vezethet. Mindezt legtöbbször valamilyen gyerekkori trauma miatt, mert ebben az esetben az alacsony önértékelés mögött az áll, hogy gyerek szinten rekedtél, és a pároddal gyermekies függőséget alakítottál ki. A legszebb, hogy ezt a hozzáállást viszed magaddal a következő kapcsolatodba is, ahol a féltékenység az intimitás és a bizalom mélyülésével ismét gyorsan megjelenik.

Emellett persze nem menjünk el amellett, hogy a normális féltékenység a kapcsolat megőrzéséhez is hozzájárul, sőt serkentően hathat. Az evolúció fennmaradását is részben ennek köszönhetjük, de egy már egy másik téma.

  1. Passzív-agresszív magatartás

 Ezt akkor csinálja az ember, ha hatalmat szeretne gyakorolni, de úgy érzi, nyílt és őszinte kommunikációval ez lehetetlen, mert kevésnek érzi magát hozzá, ezért „ellenáll”. Az ellenállás abból fakad, hogy saját magát teszi alárendelt helyzetbe az illető. A passzív-agresszív magatartás azt jelenti, hogy közvetett úton próbálunk érvényt szerezni akaratunknak, mert azt hisszük, másként nem sikerülhet. Klasszikus példája, amikor a problémát épp megvitatni akaró feleséget az ura azzal próbálja meg móresre tanítani, hogy bezárkózik, nem szólal meg, bünteti a kommunikáció megvonásával. Játszma helyzet is egyben: fölényt akar szerezni, mert máshogy nem érzi, hogy lenne neki.

 Ahelyett, hogy tétlenül szenvednél, elnyomnád vagy pótcselekvésekkel kompenzálnád kisebbrendűségi érzéseidet, gyere, és inkább beszélgessünk róluk. Vegyük szemügyre együtt a helyzetet, és kezdjünk el számodra egy egészséges önbizalmat felépíteni.

ae5554faebaff6f6afc48b81a0ec3087.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaallaskerdese.blog.hu/api/trackback/id/tr9012509287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2017.05.17. 21:22:03

Tehàt azt àllítod hogy aki nem monogàm kapcsolatban él .....miòta is?........az önértékelési zavarral küzd?
Elég sértö kontexus.
Sajnos azonban igaz.
Nosza kedves szinglik és playboy gyerekek itt az alkalom hogy bizonyítsàtok az àllítàs hamissàgàt.
:)
Gratula a poszthoz!

O86 2017.05.17. 21:22:09

Ez én vagyok, sajnos. :-(

Szalay Miklós 2017.05.17. 21:23:16

Apropó, itt egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid046

(A legfelső sor a kép tetején, "A siker motívuma". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Cene Judit 2017.05.17. 21:26:31

@csakférfi: azért nem ennyire egyszerű a képlet. A hűtlenség pszichológiája ennél sokkal összetettebb témakör. Inkább úgy mondanám: sok esetben benne van a megcsaló fél önbizalomhiánya is. És egy csomó minden más is persze. :) köszönöm!

Cene Judit 2017.05.17. 21:28:45

@O86: mindenki talál magára is igaz pontokat a cikkből, aki pedig érti az (ön)iróniát az főleg. :) ne csüggedj! Az meg tökjó hogy felismerted, mert legalább tudod hogy min tudsz dolgozni. ;)

Cene Judit 2017.05.17. 21:33:35

@Szalay Miklós: köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk ezt az írást. Jó lesz olvasgatni a továbbiakban, kíváncsi vagyok, mit tud hozzá tenni az én gondolataimhoz/cikkeimhez. :)
süti beállítások módosítása