Hozzáállás kérdése

Coachosan, kócosan - www.attitudcoaching.hu

Business vs. life coaching

2017. október 03. 11:06 - Cene Judit

Gyakran előfordul, hogy kérdezik tőlem, mi a különbség a business és a life coaching között, miért az egyik és miért a másik. A teljesség igénye nélkül íme egy rövid kis összefoglaló.

A business coaching során a cél, hogy a coachee üzleti teljesítményét vagy képességét javítsuk, általában vezetői szinten, (nagy)vállalati környezetben, a life coaching folyamat inkább a magánéletbeli elakadások esetén segít. Természetesen ez is érinthet karrierbeli elakadásokat, de az egyén szempontjából, életútján keresztül térképezi fel a helyzetet.
 

  1. Business coaching területen belül beszélhetünk corporate coachingról, amikor a megrendelő és a kliens személye nem ugyanaz. Általában a cégvezető/tulajdonos dönti el, hogy egy alkalmazottja mellé coachot fogad, az alkalmazott és a vezető együtt állatja fel a célt. A corporate coaching Magyarországon főleg a nagyvállalati kultúrára jellemző, kis- és középvállalkozások ritkábban vesznek igénybe coaching szolgáltatást. Ez a tendencia is változni látszik azonban, hiszen sok cég kezdi belátni, hogy költséghatékonyabb és energia takarékosabb coach-ot alkalmazni, mint a folyamatosan a toborzással és kiválasztással bajlódni, illetve szakmai kompetenciák hiányában nagyobb veszteségeket elkönyvelni.Persze lehet olyan is, hogy egy vezető a egyéni ülés részeként keresi meg a coach-ot, vállalattól függetlenül szeretne bizonyos üzleti területeken fejlődni. Talán mondhatjuk, hogy hál' Istennek, egyre több ilyen tudatos vezető van hazánkban. Life coaching esetén a célt maga a coachee állítja, ő keresi fel a coachot, tehát a megrendelő és a kliens minden esetben egy és ugyanaz.
  2. A módszer és a kérdezés techinka business coaching és a life coaching esetében is hasonló, a témákban lehetnek eltérések.
     

Business coaching témák például:

  1. Önismeretfejlesztés
  2. Idő menedzsment
  3. Konfliktuskezelés
  4. Stresszkezelés
  5. Feladatok delegálása
  6. Vezetői kompetenciák fejlesztése
  7. Munkahelyi kiégés
  8. Prezentációs készségek javítása

Life coaching témák például:

  1. Önismeretfejlesztés
  2. Önbizalomnövelés
  3. Munka-magánélet egyensúly
  4. Randizás
  5. Párkapcsolat
  6. Szakítás feldolgozása
  7. Szülő-gyermek kapcsolat
  8. Midlife crisis
  9. Nagyobb motiváltság
  10. Karrierváltás
  11. Vállalkozóvá válás

 Jelenleg life coach témákkal kereshetsz engem, aminek keretében természetesen a karrieredben történő dilemmákat is megvizsgálhatjuk. 

life-coaching-full.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaallaskerdese.blog.hu/api/trackback/id/tr5512923673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása